PLAAGDIER BEHEERSING

Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn wellicht de oudste insecten ter wereld, ze bestaan al meer dan 350 miljoen jaar! Kakkerlakken vormen een orde binnen de insecten die verwant is aan de termieten en kevers. In totaal zijn er meer dan 4000 soorten kakkerlakken, echter zijn er maar enkele soorten die in Nederland voorkomen.
De bekendste kakkerlak in Nederland is de Duitse kakkerlak, deze wordt gemiddeld één tot anderhalve cm lang en is geel tot bruin van kleur. Ze hebben twee lange antennes op hun kop, de mannetjes hebben daarnaast vleugels. Kakkerlakken zijn echte alleseters met een voorkeur voor zoet voedsel met veel koolhydraten, ook eten ze vaak afval.
Kakkerlakken komen in principe overal ter wereld voor maar behoren tot de cultuurvolgers onder de dieren: ze leven graag bij mensen in de buurt omdat hier veel voedsel beschikbaar is. Kakkerlakken staan er om bekend dat ze ontzettend taai en hardnekkig zijn: een volwassen Duitse kakkerlak kan tot veertig dagen zonder voedsel leven en ondertussen wel eieren leggen. Dit maakt kakkerlakken tot een berucht ongedierte.

Kakkerlakken in huis zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. Kakkerlakken zijn wel gevaarlijk omdat ze ziekteverwekkers met zich mee kunnen dragen, denk aan salmonella en diverse mijten. De vreetschade aan uw voedselvoorraad hoeft niet groot te zijn, maar het eten is wel verontreinigd en kan salmonella bevatten. Gooi al het voedsel dat door kakkerlakken is aangetast zo snel mogelijk weg! U kunt allergisch zijn voor de uitwerpselen van kakkerlakken en een vervelende reactie oplopen. Ook zal de muskusachtige geur die kakkerlakken uitscheiden steeds hardnekkiger en onaangenamer worden.
Heeft u eenmaal kakkerlakken in huis? Dan zal u er zeer moeilijk vanaf komen, dit is omdat kakkerlakken zich niet alleen snel voortplanten maar ook omdat ze altijd wel iets te eten vinden. Kakkerlakken zijn vrijwel onmogelijk om zelfstandig te bestrijden, ze zijn hardnekkig en taai en eisen speciale chemische middelen waar alleen experts toegang tot hebben. Schakel zo snel mogelijk een professionele bestrijder in wanneer u een kakkerlak tegenkomt of kakkerlakken in huis vermoedt. Alleen zult u er niet vanaf komen!

Het belangrijkste dat u moet doen om kakkerlakken te voorkomen is een goede hygiëne hanteren, met name in warme en vochtige ruimtes. Kakkerlakken verspreiden zich makkelijk en snel via diverse woningen: communiceer met u de andere bewoners van uw flat, studentenhuis of rijtjeswoning om samen kakkerlakken te voorkomen.

 
Opbellen
E-mail
Info