PLAAGDIER BEHEERSING

Muizen

De huismuis is een van de bekendste knaagdieren en staat al eeuwenlang bekend als de nachtmerrie van iedere huisvrouw. Na de mens is de huismuis het zoogdier met de grootste verspreiding over de hele wereld.
Binnen de huismuizen worden er diverse soorten onderscheiden, de westelijke huismuis is de soort die in Benelux voorkomt. De huismuis is bruin tot grijs van kleur, heeft een spitse snuit, lange, smalle staart en wordt gemiddeld zeven tot tien centimeter lang. Muizen zijn zeer lenig en in staat zich door heel smalle ruimtes heen te wurmen. Huismuizen staan erom bekend dat ze zich razendsnel voort kunnen planten onder de juiste omstandigheden en zo al snel een plaag kunnen vormen.
Huismuizen zijn alleseters die graag voedselvoorraden en vuilniszakken aantasten en tevens kabels doorknagen. Ze zijn ongewenst omdat ze ziekteverwekkers en bacteriën verspreiden. Het zijn echte cultuurvolgers die praktisch overal leven waar mensen leven. Ze zijn zeer goed in staat zich aan te passen aan diverse leefomstandigheden.
Huismuizen zijn schuw en verbergen zich voor mensen, toch zijn ze ongewenst in huis. Huismuizen kunnen diverse bacteriën en ziekteverwekkers met zich meedragen zoals vlooien, mijten en soms salmonella of de ziekte van Weil. Daarnaast verontreinigen ze voedselvoorraden en beschadigen ze verpakkingen, meubels en elektriciteitskabels doordat ze hieraan knagen. In het ergste geval kunnen ze zo kortsluiting veroorzaken.
Een enkele muis kunt u vaak wel bestrijden met een muizenval. Echter is alertheid geboden aangezien muizen zich heel snel voort kunnen planten. Een enkele muis in huis kan duiden op diverse soortgenoten. Ga niet zelf te werk met chemische middelen, muizen zijn hardnekkig en zo brengt u ook uzelf, uw kinderen en eventuele huisdieren in gevaar. Ook kunt u meubels of vloerbedekking beschadigen. Schakel een professionele ongediertebestrijder in als u muizen tegenkomt, zij zullen deze op een efficiënte manier bestrijden.
De huismuis is berucht om zijn vermogen zich razendsnel voort te kunnen planten. Huismuizen paren het hele jaar door, het vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar een nestje hebben. Een nestje bestaat uit drie tot twaalf jongen die binnen enkele weken weer geslachtsrijp zijn. De draagtijd van een vrouwtje is 19 tot 21 dagen, daarna blijft ze de jongen gemiddeld drie weken zogen die daarna het nest verlaten. Al snel zijn de bijna volwassen jongen ook geslachtsrijp.
Het probleem van de huismuis in stedelijke gebieden is dat deze zich het hele jaar voortplant, terwijl andere knaagdieren dit vaker binnen een bepaalde periode doen. Hierdoor zijn huismuizen in staat binnen korte tijd een aanzienlijke populatie te vormen. Het is daarom noodzakelijk snel in te grijpen wanneer u een muis heeft gezien of gehoord.
De huismuis wordt vaker herkend aan de sporen die hij achterlaat dan aan zijn uiterlijk. Muizen en ratten worden vaker door elkaar gehaald, het verschil is dat ratten groter en donkerder van kleur zijn.
Huismuizen worden net als veel andere knaagdiersoorten ’s nachts actief en schuilen overdag. Ze zijn te herkennen aan de knaagschade aan kabels of (plastic) meubels, aangevreten en naar muskus ruikende voedselvoorraad of vuilniszak en kleine donkere keuteltjes die ze achterlaten. Soms kan men muizen horen omdat ze een ritselend geluid maken tijdens het lopen. Muizen zijn goed in staat zich over diverse oppervlakken heen te bewegen en lopen ook over plafonds en muren.
Heeft u een enkele muis gezien? Onderneem dan snel actie, de kans is groot dat er al meerdere in uw huis te vinden zijn.

 


 

 

 


 

 
Opbellen
E-mail
Info